Hond als huisdier
Hondenvoeding

Hondenvoeding

Van alle op aarde levende diersoorten is de hond de meeste gedifferentieerde. Het gewicht van de hond bijvoorbeeld, kan variëren tussen 1 en 100 kilo. Er zijn dan ook meer dan 350 verschillende hondenrassen. Naarmate de hond verschilt in grootte, heeft hij een ander dieet nodig.

Om in te kunnen springen op de nutritionele behoefte van elke hond heeft Royal Canin vijf unieke voedingsprogramma’s ontwikkeld. Het eerste programma is bedoeld voor kleine honden tot 10 kilo, het tweede voor honden van 10 tot 25 kilo, het derde voor honden van 25 tot 45 kilo en het laatste programma is voor honden met een gewicht vanaf 45 kilo.

De gezelschapshond is van nature een vleeseter. Het spijsverteringsstelsel is bijna identiek aan dat van wilde honden en wolven. Toch eten de meeste honden ook geregeld plantaardig voedsel. Net als in de mensenwereld speelt obesitas ook bij honden een rol en vormt het een ernstig gezondheidsprobleem, deels door een te hoge energieopname en deels door afname van activiteit.

De meeste hondenvoeders die commercieel beschikbaar zijn, zijn optimaal afgestemd op de voedingsbehoefte van de hond. Aanvullingen zijn daardoor niet nodig en hebben meestal zelfs een negatief effect. Hoewel de meeste honden commercieel voer krijgen, zijn er steeds meer mensen die overgaan op natuurlijk ‘rauw voer’ ofwel ‘BARF’, waarvan de basis bestaat uit rauw vlees en botten.

 
Elke hond heeft een verschillende voedingsbehoefte, die afhankelijk is van zowel activiteit als ras, leeftijd en omgevingstemperatuur. Over het algemeen kan gesteld worden dat de behoefte voor onderhoud bij een dier met een normale activiteit rond 500 KJ per kilo metabool gewicht per dag ligt.

Hondenvoeding
Copyright hondenalshuisdier.nl - Overzicht handige sites