Hond als huisdier
Zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining

In verband met zindelijkheidstraining moet je goed onthouden dat je honden nooit mag bestraffen. Je reactie wordt door de hond namelijk alleen in verband gebracht met iets dat op dat moment gebeurt. Hij kan je gemopper dus niet koppelen aan iets dat 10 seconden of langer geleden gebeurde.

Veel mensen worden boos nadat de hond een plasje heeft gedaan en proberen het de hond aan zijn verstand te brengen door hem bijvoorbeeld naar de plek toe te slepen. De hond begrijpt hier echter niets van, het enige dat hij er misschien van heeft geleerd is dat je plotseling boos kan worden. De hond zal zich daarom, de volgende keer dat je even weg was en weer binnenkomt onzeker en deemoedig gedragen. Het kan zo zijn dat een hond wel leert dat je boos wordt wanneer er in huis een plasje ligt, maar hij weet dan nog niet hoe hij dit moet voorkomen. Dit zal het binnenplassen dus niet minder.

Je kunt je hond het beste leren dat hij zijn behoefte buiten moet doen, door hem te leren dat buiten plassen en poepen belonend gedrag is. In tegenstelling tot binnen. Elke keer dat de hond op een plek waar hij het wel mag, zijn behoefte doet, prijs je hem direct uitbundig. Merk je dat de hond doorheeft wat de bedoeling is, dan bouw je de beloning langzaam weer af.

 
Probeer binnen poepen of plassen te voorkomen. Mocht het toch een keer gebeuren, dan mag je het gedrag onderbreken door bijvoorbeeld in je handen te klappen. De hond mag er best even van schrikken, maar straffen mag niet aan de orde zijn.

Zindelijkheidstraining
Copyright hondenalshuisdier.nl - Overzicht handige sites