Hond als huisdier
Gebitsproblemen

Gebitsproblemen bij honden

Honden hebben zeer veel te maken met gebitsproblemen. Uit onderzoek is gebleken dat bij de hond 31 procent van de klachten bij dierenartsen betrekking heeft op gebitsproblemen. Met andere woorden: bijna één op de drie honden heeft last van zijn gebit. Bij honden (en katten) die ouder zijn dan drie jaar ligt dit percentage zelfs beduidend hoger, op 85 procent.

Gebitsverzorging is voor honden dus essentieel. Tandsteen begint met tandplaque dat zich mineraliseert. Een aantal factoren versnelt het ontstaan van tandplaque. Door de vorm van hun snuit hebben vooral poedels en honden met een korte snuit meer en eerder problemen met hun gebit. De hoeveelheid mineralen is erfelijk bepaald, meer mineralen betekent meer plaque en zoet voedsel werkt dat in de hand. Regelmatige gebitsverzorging is belangrijk om aandoeningen als een slechte adem, tandvleesontsteking en kauwproblemen te voorkomen.

Heeft je hond nog geen problemen, dan is goed en regelmatig poetsen van groot belang. Daarmee verwijder je de plaque en heeft tandsteen minder kans zich te ontwikkelen. Je dierenarts dient bij elk bezoek het gebit van je hond. Heb je het idee dat er iets niet goed is met het gebit, raadpleeg dan altijd je dierenarts.

 
Je merkt wel, het is niet alleen bij mensen van groot belang je gebit gezond te houden. Gebitsproblemen kunnen bij honden vervelende en pijnlijke ontstekingen veroorzaken. Bij opgroeiende honden is het ook van groot belang het gebit nauwkeurig in de gaten te houden. Controleer niet alleen op tandsteen, maar ook op het ontbreken van elementen en of tanden op de juiste plek doorkomen. Laat bij twijfel je dierenarts controleren.

Gebitsproblemen
Copyright hondenalshuisdier.nl - Overzicht handige sites