Hond als huisdier
Hond en kinderen

Honden en kinderen

Honden en kinderen kunnen beste vriendjes zijn. Er zijn zelfs wetenschappelijke aanwijzingen dat het hebben van een huisdier erg goed is voor de ontwikkeling van het kind. Toch is er een 'maar'.

Het is namelijk een feit dat kinderen vaak het slachtoffer zijn van hondenbeten. 43% van de personen die in het ziekenhuis opgenomen worden zijn het slachtoffer van een hondenbeet. Doordat kinderen vaak zo dol zijn op honden, doen ze precies die dingen die honden echt niet prettig vinden. Met alle gevolgen van dien. Het gaat dan bijvoorbeeld om het plotseling aaien, om zijn nek hangen, aan zijn staart trekken en speeltjes afpakken.

Een kind heeft vaak niet in de gaten dat dit door honden niet bijzonder op prijs wordt gesteld. Het is daarom belangrijk dat kinderen leren dat een hond (natuurlijk welk dier dan ook) geen speelgoed is. Een paar regels kunnen een goede omgang tussen kind en hond tot stand brengen en ervoor zorgen dat ze toch veel plezier aan elkaar beleven.

Als een hond moet wennen aan een pasgeboren baby, is het van belang dat de hond leert dat een baby juist een ‘leuke aanwinst’ is in het gezin. Er moet worden voorkomen dat de hond stelselmatig wordt buitengesloten wanneer de baby wordt gevoed. De hond kan het kind dan al snel gaan associëren met rottigheid.

 
Een kwart van alle bijtongelukken wordt veroorzaakt door vreemde honden. Het is niet nodig een kind bang te maken voor honden, maar het kind moet weten wat wel en niet kan. Er zijn gelukkig heel veel leuke en vriendelijke honden, maar honden op straat zijn niet allemaal aardig, er zijn teveel ouders die hun kinderen elke hond laten aaien die ze tegenkomen, zonder daarbij aan eventuele gevolgen te denken.

Hond en kinderen
Copyright hondenalshuisdier.nl - Overzicht handige sites